You are currently viewing Jutalmat is kódol a hippokampusz
Photo by Pixabay on Pexels.com

Jutalmat is kódol a hippokampusz

Egy új eredmény szerint a hippokampuszban jutalmakra érzékeny idegsejtek is találhatók, ilyenekről eddig nem tudtunk.

A hippokampusz az egyik legintenzívebben vizsgált agyterület, amit elsősorban viszonylag egyszerű struktúrájának köszönhet. Ez a népszerűség az elmúlt néhány évtizedben több fontos felfedezést eredményezett a hippokampusz funkciójával kapcsolatban, kiderült például, hogy alapvető szerepe van az emlékezésben és a tájékozódásban is.

Ez utóbbi funkcióhoz szükségesek a helysejteknek nevezett hippokampális neuronok, melyek akkor aktiválódnak, amikor a kérdéses hippokampusz tulajdonosa a tér egy adott részében helyezkedik el. Például jelen pillanatban a szobám dél-nyugati sarkában ülök és ahhoz, hogy ezt ilyen biztonsággal tudjam állítani, szükséges a hippokampuszomban lévő megfelelő helysejtek aktivitása. A helysejtek tehát valami módon részt vesznek a fizikai környezettel kapcsolatos ismereteink leképezésében, ezt úgy is mondják, hogy a fizikai környezet mentális reprezentációját, egy kognitív térképet hoznak létre.

Egy új kutatás szerint a hippokampusz helysejtjeinek közvetlen közelében előfordulnak olyan sejtek is, amik a jutalmakat kódolják. A vizsgálatban szomjas egerek jártak be egy virtuális teret, melynek egy bizonyos pontján vízhez jutottak. A virtuális teret az egér elé vetítik, az egér pedig egy sűrített levegővel lebegtetett golyón mozog (így). Erre az elrendezésre azért van szükség, mert a navigáció során zajló idegi aktivitást egy mikroszkóp segítségével tudják követni a kutatók, ehhez viszont az állatnak egy helyben kell maradnia. Az idegsejtek aktivitásának monitorozásához kalcium-érzékeny fluoreszcens festéket juttatnak a sejtekbe, mert az idegi aktivitás kalcium-ion koncentráció növekedéssel jár együtt, ennek hatására pedig fluoreszkálnak a festékmolekulák (ez valahogy így néz ki a mikroszkóp alatt).

A kutatók azt találták, hogy a hippokampusz egyes sejtjei mindig akkor tüzelnek, amikor az állat jutalmat, vagyis vizet kap. Tehát ezek a sejtek nem a tér egy bizonyos pontját, hanem a jutalmat kódolják. A navigáció bizonyos modelljei szerint, pontosan ilyen válaszmintázatot produkáló sejtek kellenek a hasznos helyek megjegyzéséhez és a későbbi odataláláshoz, ez az eredmény tehát támogatja ezeket az elképzeléseket. Az eredmény bizonyára számos újabb vizsgálatot fog szülni, amik remélhetőleg segítenek megérteni az emlékezeti és navigációs folyamatok neurális alapjait.

 

Vélemény, hozzászólás?